Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Ολυμπίου Διαμαντή 14 Θεσσαλονίκη,54626 Ελλάδα

info@wencoop.gr

 

+30 2310 224440

 

ΠΡΩΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ 1 MW ΓΙΑ ΤΗΝ WEnCoop ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή καταιγίδα της αύξησης τιμών, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) αναζητούσε δράσεις που θα ενδυνάμωναν τον ρόλο των γυναικών στην οικονομία και μάλιστα σε έναν χώρο όπως είναι αυτός της ενέργειας, όπου η παρουσία τους είναι πολύ περιορισμένη. 

Χρειάστηκαν αρκετά workshops μεταξύ των μελών, ανάλυση μοντέλων, ιδεών και προτάσεων για να καταλήξουν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να πέσει ο σπόρος σε όλη τη χώρα. Τα θεμέλια αυτής της πρωτοβουλίας βάζει ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κασσάνδρειας στην Χαλκιδική.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η αρχική σύλληψη της ιδέας από τον Σ.Ε.Γ.Ε. για τη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας “ευρείας βάσης” απο Γυναίκες Επιχειρηματίες και τις Επιχειρήσεις τους.

 Η συγκυρία θεωρήθηκε ιδανική για την επένδυση των 60 γυναικών, καθώς μέσα από την αυτονομία που παρέχει η ενεργειακή κοινότητα, οι επιχειρήσεις θα καλύψουν τις δαπάνες ηλεκτρισμού, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη. 

Με αποφασιστικότητα, μεθοδική δουλειά και ομαδική συνεργασία, η γυναικεία ενεργειακή κοινότητα πέτυχε να υπερπηδήσει τα εμπόδια της  Ελληνικής γραφειοκρατίας. Όπως  αναφέρουν τα μέλη της WEnCoop, στην σημερινή εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ολοκλήρωση διαδικασίας της υπογραφής  καταστατικού  διήρκεσε δύο ολόκληρους  μήνες. Και αυτό  επειδή έπρεπε να  αποσταλούν σε όλη την Ελλάδα προς όλες τις γυναίκες,  ώστε να υπογράψουν  τα σχετικά έγγραφα. Παρά ταύτα, σε διάρκεια  12 μηνών η  WEnCoop κατάφερε να καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αίτηση για τον φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW. Τον Νοέμβριο του 2021 έλαβε τους όρους σύνδεσης και κατόπιν ολοκλήρωσε την αγορά του οικοπέδου.  Το μόνο που απομένει είναι το πράσινο φως από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσει η σύνδεσή του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

 Με στόχο την αύξηση της ισχύος των έργων της κοινότητας σε άνω των 3 MW, μελετάται η ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μέσα από  συνεργασία με μέλη της WEnCoop τα οποία έχουν πρατήρια καυσίμων.

 Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν σημαντικό όχημα για τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία και πέραν από την ιδιοκατανάλωση, η WEnCoop επιθυμεί και στοχεύει στην διάθεση δωρεάν ποσοτήτων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών κ.ά.